

Velikonoční beránek
By Olga Pokorná Deserty Česká kuchyně Pečená jídla
Prosinec 25, 2014
Tento beránek je plný překvapení, není to obyčejný pocukrovaný piškot s rozinkami. Skrývá mnohem více a kombinace ingrediencí vás mile překvapí. Je vláčný a jemný a při pečení se line kuchyní příjemná sladká vůně.
- Prep: 15 MIN
- Total Time: 1 HR
-
15 MIN
45 MIN
1 HR
- 6 porcí
Postup
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Poté si vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo rozdrcenými piškoty.
V misce vyšleháme do světlé a nadýchané pěny vajíčka s cukrem a vanilkovým cukrem.
Mouku smícháme s kypřícím práškem, aby kypřící prášek byl v celém těstě, a pomalu metličkou sypkou směs vmícháme k vaječné pěně.
Poté si oloupeme jablko a mrkve, nastrouháme a vmícháme do směsi.
Nakonec přidáme mandle, rozinky, rum a citronovou kúru a vše metličkou pořádně promícháme.
Těsto nalijeme do připravené formy a v předehřáté troubě pečeme 45minut. Beránek je upečený tehdy, když po zapíchnutí špejle nezůstane těsto na špejli.
Po upečení necháme formu 1-2 minuty zchladnout, beránka vyklopíme, necháme ho trochu vychladnout a poté ho můžeme posypat cukrem moučkou nebo polít čokoládovou polevou, jak kdo má rád.
Copyright © Olga Pokorná