

Tiramisu
By Olga Pokorná Deserty Italská kuchyně Bez vaření
Duben 26, 2015
Tiramisu je jeden z nejznámějších a nejchutnějších italskch dezertů. Tiramisu v překladu znamená něco jako "životabudič", a to proto, že je vyrobené z energeticky bohatých potravin a také povzbuzující silné kávy. Aby bylo tiramisu kvalitní, je potřeba používat kvalitní suroviny. Výsledek je luxusní.
- Prep: 20 MIN
- Total Time: 3 HRS 20 MIN
-
20 MIN
3 HRS
3 HRS 20 MIN
Postup
Uvaříme si silnou kávu, přidáme rum ( amaretto) a necháme vychladnout v misce, kde budeme namáčet piškoty.
Oddělíme si žloutky od bílků. K bílkům přidáme 1/3 cukru a k žloutkům 2/3 cukru.
Žloutky s cukrem vyšleháme elektrickým mixérem do pěny a poté přidáme mascarpone a vyšleháme do hladkého krému.
Z bílků s cukrem vyšleháme tuhý shíh a jemně metličkou vmícháme do krému.
Elektrickým mixérem ušleháme pevnou šlehačku a metličkou vmícháme do krému.
Vezmeme si misku, do které budeme postupně dávat jednotlivé vrstvy.
Na dno vyskládáme jednu vrstvu piškotů lehce namočených v černé kávě a takto zakryjeme celé dno.
Poté dáme vrstvu krému a rovnoměrně rozetřeme.
Vrstvy střídáme pravidelně podle velikosti nádoby. Množství by mělo vystačit na 2 - 3 vrstvy s tím, že poslední vrstva je krém.
Takto hotový dezert dáme na 3 hodiny ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí je tiramisu velmi jemné a měkké.