Tiramisu

By Olga Pokorná      

Duben 26, 2015

0.0

Tiramisu je jeden z nejznámějších a nejchutnějších italskch dezertů. Tiramisu v překladu znamená něco jako "životabudič", a to proto, že je vyrobené z energeticky bohatých potravin a také povzbuzující silné kávy. Aby bylo tiramisu kvalitní, je potřeba používat kvalitní suroviny. Výsledek je luxusní.

  • Prep: 20 MIN
  • Total Time: 3 HRS 20 MIN
  • 20 MIN

    3 HRS

    3 HRS 20 MIN

Ingredience

250 g - mascarpone

250 g - smetana ke šlehání

200 g - cukrářské piškoty

60 g - cukr kristal

3 ks - vejce

250 ml - silná káva - expreso

1+1/2 víčko rumu

(nebo amaretto podle chuti)

kakao

čerstvé lístky máty

Pomůcky

keramická miska

elektrický mixér

metličku

Postup

Uvaříme si silnou kávu, přidáme rum ( amaretto) a necháme vychladnout v misce, kde budeme namáčet piškoty.

Oddělíme si žloutky od bílků. K bílkům přidáme 1/3 cukru a k žloutkům 2/3 cukru.

Žloutky s cukrem vyšleháme elektrickým mixérem do pěny a poté přidáme mascarpone a vyšleháme do hladkého krému.

Z bílků s cukrem vyšleháme tuhý shíh a jemně metličkou vmícháme do krému.

Elektrickým mixérem ušleháme pevnou šlehačku a metličkou vmícháme do krému.

Vezmeme si misku, do které budeme postupně dávat jednotlivé vrstvy.

Na dno vyskládáme jednu vrstvu piškotů lehce namočených v černé kávě a takto zakryjeme celé dno.

Poté dáme vrstvu krému a rovnoměrně rozetřeme.

Vrstvy střídáme pravidelně podle velikosti nádoby. Množství by mělo vystačit na 2 - 3 vrstvy s tím, že poslední vrstva je krém.

Takto hotový dezert dáme na 3 hodiny ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí je tiramisu velmi jemné a měkké.

Před podáváním posypeme kakaem a dozdobíme lístky máty.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.