

Pečená rajčata
By Olga Pokorná Hlavní jídlo Česká kuchyně Pečená jídla
Prosinec 25, 2014
Pečená rajčata jsou vhodná jako příloha k masům, nebo jen jako předkrm před hlavním jídlem. Jsou velmi chutná, lehká a bylinky dodávají lehkou kořenitost celkové chuti.
- Prep: 30 MIN
- Total Time: 1 HR
-
30 MIN
30 MIN
1 HR
- 2 porce
Postup
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme si nádobu, ve které budeme rajčata péci.
Omyjeme rajčata a odkrojíme vršek každého rajčete a schováme. Lžící vydlabeme vnitřek rajčete a nakrájejíme spolu s rajčatovými vršky.
Rozehřejeme na pánvi 1 polévkovou lžíci oleje, přidáme cibuli nakrájenou na jemno a 3 minuty prudce osmahneme.
Poté přidáme propasírovaný česnek a lehce osmažíme.
Přidáme rajčatovou dřeň, rýži a nasekané bylinky, petržel, sůl a pepř a vše pořádně promícháme a vaříme tak dlouho, dokud rýže nevsákne šťávu z rajčat. Pokud je směs suchá, přidáme trochu vody dle potřeby. Směs by měla být vláčná.
Připravenou směsí naplníme rajčata až po okraj, vložíme do připravené nádoby na pečení, kam nalejeme trochu vody na dno a vložíme do trouby. Pečeme 25 Minutes. Zbylou směs si necháme jako přílohu k rajčatům nebo k masu.
Těsně před upečením, asi po 20 minutách, rajčata vyndáme a posypeme připraveným nastrouhaným parmezánem a necháme 5 minut zapéct.
Po upečení necháme rajčata 5 Minutes zchladnout a můžeme podávat.
Copyright © Olga Pokorná