Mrkvový dort
By Olga Pokorná Deserty Česká kuchyně Pečená jídla
Červen 28, 2015
Mrkový dort je lahodný sladký požitek. Kdo neochutnal, neví o co přichází. Kombinace mrkve, ořechů, kososu a šlehačky s mascarpone je naprosto dokonalá souhra chutí. Jeden kousek nikdy nestačí. Tento dort je skvělý dárek nebo desert k odpolední kávě.
- Prep: 30 MIN
- Total Time: 1 HR 20 MIN
-
30 MIN
50 MIN
1 HR 20 MIN
- 16 porcí
Ingredience
Korpus
Krém
Zdobení
Postup
Celá vejce si ušleháme s třtinovým cukrem a 20 g vanilkového cukru do lehké pěny a poté vmícháme citronovou kůru a šťávu z jendoho citronu.
Dále přidáme postupně zbylé ingredience - nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy, kokos, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a práškem do pečiva, skořici, sůl a rum a vše důkladně promícháme, aby nám vzniklo husté těsto.
Připravíme si pečící formu o průměru 24 cm, vyložíme dno pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou, aby se nám boky nepřichytily.
Do takto připravené formy nalijeme těsto a stěrkou urovnáme povrch do rovna, aby se dort pekl rovnoměrně.
Formu vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů, pečeme při 170 stupních po dobu 50 Minut.
Mezi tím, co se nám peče korpus, si připravíme krém.
Změklé máslo si vyšleháme s moučkovým cukrem do jemného krému a poté jemné vmícháme vařečkou mascarpone.
Šlehačku s 20 g vanilkového cukru vyšleháme do pevné hnoty a poté jemně vařečkou vmíháme do másla s mascarpone.
Pridáme citronovou šťávu, naposledy jemně promícháme a dáme do ledničky ztuhnout.
Upečený korpus necháme vychladnout a poté dvakrát rozkrojíme, abychnom měli tři kola a mohli ho dvakrát promazat krémem.
Spodní vrstvu korpusu potřeme jednou třetinou krému, položíme prostřední vrstvu korpusu, potřeme druhou třetinou krému, položíme vrchní vrstvu korpusu a tu potřeme zbylou třetinou krému a zarovnáme do rovna.
Povrch ozdobíme buď půlkama ořechů, které položíme kolem okraje dokola, nebo můžeme ořechy na hrubo namlít a celý dort jimi posypat, jak kdo má rád.