Masové koule

By Olga Pokorná      ,

Prosinec 25, 2014

5.0 1

Neobyčejná variace špaget a masových koulí podle Jamie Olivera vás překvapí jak chutí tak jednoduchostí přípravy. Z obyčejných špaget uvaříte luxusní oběd.

  • Prep: 30 MIN
  • Total Time: 1 HR 30 MIN
  • 30 MIN

    1 HR

    1 HR 30 MIN

  • 4 porce

Ingredience

rajčata krájená loupaná - 240 g

bazalka - listy - 2 hrstky

špagety - 250 g

mozarella - 250 g

parmezán - strouhaný - 2 polévkové lžíce

Masové koule

mleté vepřové maso - 500 g

strouhanka - 2 hrstky

vejce - 1 ks

olivový olej - 1 polévková lžíce

Koření

majoránka - drcená - 1 lžička

tymián - drcený - 1 polévková lžička

kmín - drcený - 1 špetka

chilli - drcené - 1 špetka

sůl - 2 špetky

pepř - 2 špetky

Postup

Do kastrůlku dáme loupaná krájená rajčata, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, aby se vyvařila trochu šťáva a zhoustlo to.

Poté přidáme špetku soli a pepře a nasekanou čerstvou bazalku a lehce promícháme a povaříme asi 2 minuty a sundáme z plotny a nalijeme do připravené pečící misky.

Nyní si připravíme směs na masové koule. Do misky dáme mleté maso. Dále přidáme špetku soli a pepře, majoránku, tymián, chilli, vejce a 2 hrstky strouhanky a pořádně promícháme.TIP: Pokud můžu doporučit, nejlepší je promíchat rukama. Docílíte tak nejlepšího promíchání všech ingrediencí a jednotné masové hmoty.

Z připravené směsi uděláme stejně velké koule. Z 500g uděláte 11-12 koulí. TIP: Aby se nám směs nelepila na ruce, před každým válením koule si namočte ruce. Bude se vám se směsí lépe pracovat a koule budou sjednocené a hladké.

Na rozpálenou pánev dáme lžíci olivového oleje a postupně přidáme všechny koule a opečeme rovnoměrně ze všech stran.

Do připravené misky s rajčatovým základem naskládáme všechny koule, poklademe mozarellu nakrájenou na plátky a lehce posypeme jemně nastrouhaným parmezánem a dáme zapéct.

Během pečení si uvaříme špagety do al dente – na zkus, ani měkké, ani tvrdé.

Po 20 -30 minutách vyndáme zapečené koule z trouby, na talíř si nandáme špagety a na vrch dáme 3 – 4 koule. Můžeme posypat ještě trochou parmezánu a dozdobit bazalkou.

Zdroj: James Oliver - Masové kuličky

00:00

1 Review

Miroslav Sázovský

Prosinec 26, 2014

James Oliver je borec, který je přirozený jako jeho jídlo. Originál jsem našel v tomto videu: http://youtu.be/FWWHtN6wDvw

All fields are required to submit a review.