Lasagne

By Olga Pokorná      ,

Leden 11, 2015

0.0

Domácí lasagne jsou slastný italský pokrm s boloňskou omáčkou. Když si tuto pochoutku uděláte doma, budete překvapeni její dokonalou chutí.

  • Prep: 40 MIN
  • Total Time: 1 HR 10 MIN
  • 40 MIN

    30 MIN

    1 HR 10 MIN

  • 10 - 12 porcí

Ingredience

Boloňská omáčka

4 PL - olivový olej

2 ks - cibule

1 kg - mleté hovězí maso

5 PL - koření Boloňské špagety

1 lžička - sůl

400 g - krájená kajčata z plechovky

500 g - kečup sladký jemný

Bešamelová omáčka

100 g - máslo

70 g - polohrubá mouka

200 g - smetana 12% tuku

500 ml - mléko

1 PL - bazalka drcená

1 PL - provensálské koření drcené

1 lžička - sůl

Lasagne

1 L - vroucí vody

30 ks - lasagne pláty

250 g - sýr Gouda strouhaný

Pomůcky

zapékací mísa / plech o rozměrech 40 x 28 cm, vášce 5 cm

podlouhlá miska na vodu na namáčení lasagní

Postup

Očistíme si cibuli a nakrájíme na jemno.

Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a lehce orestujeme do zlatova.

Přidáme mleté maso, koření na boloňské špagety, sůl a restujeme, dokud mleté maso není rozdrobeno na malé části a má hnědou barvu.

Poté přidáme krájená rajčata, kečup a vše na středním stupni promícháme, přivedeme k varu a vaříme 1 Minutu.

Boloňská směs by měla mít lehce nasládlou chuť. Dle chuti můžete přisolit.

V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání vznikne jíška. Jíška má nazlátkou kašovitou konzistenci.

Když je jíška hotová, přidáme smetanu a mléko a důkladně promícháme, aby nám nevznikly hrudky. Můžeme použít pro lepší rozmíchání metličku.

Poté přidáme bazalku, provensálské koření, sůl a zastálého míchání na středním stupni přivedeme k varu a vaříme 1 Minutu a poté odstavíme z plotny.

V rychlovarné konvici si ohřejeme litr vody a nalejeme do připravené misky na namáčení plátů lasagní.

Bešamelová a boloňská omáčka by měli vydat na tři vrstvy, které se budou střídat.

Na dno zapékací mísy dáme jako první slabou vrstvu bešamelové omáčky a na ní vyskládáme 6 namočených plátů lasagní v horké vodě a máme 1. vrstvu.

Do 2. vrstvy dáme 4 naběračky bološnké omáčky, rovnoměrně rozetřeme a na ní vyskládáme 6 namočených plátů lasagní v horké vodě a máme 2. vrstvu.

3. vrstva je jako 1. vrstva, to je bešamelová omáčka.

4. a5. vrstva je jako 2. vrstva, to je boloňská omáčka.

A poslední 6. vrstva je bešamelová omáčka.

Takto připravené lasagne dáme péct na 20 Minut do vyhřáté trouby na 180 stupňů a po celou dobu pečeme při této teplotě.

Po 20 minutách lasagne vyndáme. Když vidličkou píchnete do lasagní, měla by vidlička projed hladce až na dno zapékací mísy. To je známka toho, že jsou dobře upečené.

Lasagne posypeme rovnoměrně nastouhaným sýrem a dáme ještě zapéct na 10 Minut do trouby.

Po upečení necháme lasagne 5 Minut zchladnout a poté podáváme.

Copyright © Olga Pokorná

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.