

Kuskus se zeleninou
By Olga Pokorná Hlavní jídlo Česká kuchyně Vařená jídla
Prosinec 25, 2014
Kuskus (Cous Cous) je spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vývarem. Jeho chuť je jemná a v kombinaci se zeleninou velmi příjemná a svěží. Ideální jako příloha k hlavnímu jídlu nebo jako jídlo samotné.
- Prep: 10 MIN
- Total Time: 30 MIN
-
10 MIN
20 MIN
30 MIN
- 4 porce
Ingredience
Koření
Postup
V misce rozdrobíme zeleninový bujón a zalijeme ho horkou vodou a necháme rozpustit za občasného míchámí.
Vedle na pánvi si rozpálíme olivový olej. Na jemno nakrájíme cibuli a jarní cibulku našikmo na kolečka a lehce orestujeme na rozpáleném oleji.
Papriky očistíme a nakrájíme na tenké nudličky a ty pokrájíme na půl a dáme do pánve a lehce necháme restovat.
Cuketu rozkrojíme polélně na čtvrtiny a pokrájíme na tenké dílky a přidáme restovat k paprice.
Zázvor oloupeme a nakrájíme buď na velmi tenké nudličky nebo malé kostičky, jak kdo má rád a přidáme do pánve.
Redkvičky rozkrojíme na čtvrtiny a pokrájíme na tenké dílky jako cuketu a přidáme do pánve a lehce restujeme.
A nakonec přidáme do pánve rajčata pokrájená na kostičky, sůl, pepř, chilli, máslo a vše důkladně promícháme.
Přisypeme kuskus a vše opět důkladně promícháme.
Do takto připravené směsi nalijeme připravený zeleninový vývar, lehce promícháme, přiklopíme pánev pokličkou a 5 Minutes podusit na mírném ohni či nízké teplotě, aby se udělal kuskus.
Pánev sundáme z plotny a dle chuti přidáme 1/2 lžičky Podravky, nandáme na talíř a posypem nastrouhaným parmezánem.
Copyright © Olga Pokorná