Dýňová polévka

By Olga Pokorná      

Prosinec 24, 2014

4.0 1

Recept na dýňovou polévku je velmi jednoduchý, chutný a navíc polévka z dýně je prospěšná i pro váš organismus, zvláště v podzímním sychravém počasí.

  • Prep: 20 MIN
  • Total Time: 50 MIN
  • 20 MIN

    30 MIN

    50 MIN

  • 4 porce

Ingredience

cibule - 70 g

dýně - nakrájená na kostky - 500 g

cukr krystal - 1 polévková lžíce

smetana na vaření 12% - 200 ml

voda - vroucí - 800 ml

máslo - kostky - 100 g

olivový olej - 3 polévkové lžíce

Koření

sůl - 1 lžička

pepř - tří barev - 1/4 lžičky

Pomůcky

hrnec

tyčový mixér

Postup

Oloupeme si cibuli a nakrájíme najemno.

Dýni překrojíme podélně na dvě půlky a lžící vydlabeme semínka s dužinou. Poté oloupeme tvrdou slupku a nakrájíme větší kostky o velikosti 1,5 - 2 cm.

V hrnci na středním ohni si zahřejeme olivový olej a přidáme cibuli a za častého mícháni ji necháme zesklovatět.

Přidáme nakrájenou dýny, cukr, sůl a pepř a restujeme za občasného míchání 10 Minut.

Přilijeme vroucí vodu a na středním ohni vaříme odkryté dalších 10 Minut za občasného míchání.

Vlijeme smetanu, promícháme a vaříme dalších 5 Minut a poté stáhneme z plotny.

Přidáme na kostky nakrájemné máslo, necháme rozpustit za občasného míchání a poté tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Dle chuti přidáme sůl a pepř.

Polévku můžeme podávat samotnou, nebo doplnit orestovanými dýňovými semínky či krutony z bílého pečiva.

Copyright © Olga Pokorná

00:00

1 Review

Miroslav Sázovský

Prosinec 26, 2014

Přestože to je jen sezóní záležitost, tak její chuť nikdy nezapomenete. její barva mě odrazovala, ale nakonec chuť byla perfektní.

All fields are required to submit a review.